top of page

קשב וריכוז

מהי הפרעת קשב וריכוז?
לכל אחד יכולים להיות קשיים לשבת בשקט, לשים לב או לשלוט באימפולסיביות שלנו מידי פעם.

יש אנשים, עבורם בעיות אלו כ"כ שכיחות ומתמשכות שהן מפריעות להם בכל הבט בחייהם – בבית, עם חברים, בלימודים או בעבודה, במערכות יחסים, בהגשמת מטרות ועוד.

הפרעת קשב/היפראקטיביות (ADHD) היא הפרעה נוירו התפתחותית המשפיעה על כ- 11% מהילדים בגילאי בית ספר.  
הסימפטומים ממשיכים לתוך החיים המבוגרים ביותר משלושת רבעי מהסובלים ממנה בילדות. הפרעות הקשב מאופיינות ברמות קשיי קשב, אימפולסיביות והיפראקטיביות אשר לא תואמות התפתחותית. 


אנשים עם הפרעות קשב יכולים מאוד להצליח בחיים, יחד עם זאת, ללא זיהוי ועזרה מתאימים, עלולות להיות תוצאות לא נעימות להפרעות הקשב והוויסות, כולל אי הצלחה בלימודים הקונבנציונליים, לחצים משפחתיים, דיכאון, בעיות במערכות יחסים, שימוש מזיק בחומרים, עבריינות, תאונות וקשיים בהתמדה ובקונפליקטים בעבודה.

קבלת האבחנה של ADHD  על סוגיה (עם או בלי היפראקטיביות) מצריכה הימצאות חלק מהקשיים לפני גיל 12. קשיי הקשב והריכוז באים לידי ביטוי ברמות סימפטומים והפרעה לתפקוד .

יש החווים קשיים בתחומים רבים ובעוצמה רבה ויש המתקשים ברמה פחותה יותר.  ילדים המאובחנים עם ADHD  חווים הרבה פעמים עיכובים התפתחותיים גם בתחומים אחרים כגון התחום החברתי, שפתי, מוטורי, תחומי עניין, וויסות רגשי ולעיתים מתנהגים באופן צעיר לגילם.
מבוגרים עם ADHD  חווים לעיתים קרובות קשיים בעבודה ובמערכות יחסים, קושי בשמירת יציבות, בתקשורת מווסתת, מעברים תעסוקתיים ובינאישיים, בקבלת אחריות על משימות יומיומיות.  הקושי בפונקציות ניהוליות – היכולת לתכנן קדימה, לתעדף, לשקול השלכות לטווח רחוק למעשים נמצא כמאוד שכיח בקרב הסובלים מ ADHD.

כך שסובלים הרבה פעמים מתיסכול, רגשי אשם ובושה, שיכחת דברים חשובים ונזקים מצטברים.

בנוסף להפרעת הקשב והאימפולסיביות לעיתים קרובות נראה גם קשיי למידה, קשיי ויסות התנהגות, בעיות עם דיכאון, בעיות שינה והפרעות אכילה.  כשהקשיים מתרבים כך גם המצוקה והקושי למצוא את הדרך המתאימה לשינוי וצמיחה.  
הסיבות ל ADHD  אינן חד משמעיות, ידוע כי יש מרכיב גנטי משמעותי וידוע כי יש גורמים המחריפים את הקשיים. בין הגורמים המחריפים יכולים להיות גורמים הקשורים לתזונה, לזמן מול מסכים ולתגובות הסביבה. קשיי ויסות, זיכרון, אימפולסיביות וריכוז ישפיעו על תגובות הסיבה הן בבית והן במסגרות הלימודיות ויכולות או להקל או להחמיר על הצורה בה הקשיים יפריעו לתפקוד ולערך העצמי של הסובלים מהפרעות קשב.  
הטיפול בדר"כ יכלול שילוב בין פיתוח אסטרטגיות לאירגון זמן ומטלות, זיהוי ושינוי דפוסי חשיבה לא יעילים, התערבויות משפחתיות לפי הצורך והתערבות רפואית.  

bottom of page