top of page

דיכאון

מהי ההגדרה לדיכאון?

דיכאון הוא חוויה מתמשכת בה סימפטומים שונים נחווים בו זמנית, הדיכאון בדר"כ מאופיין בעצב, ריקנות, חוסר תקווה או אובדן עניין והנאה מדברים בהם התעניינו בעבר. 

אצל חלק מהאנשים ובעיקר אצל ילדים ומתבגרים הדיכאון יבוא לידי ביטוי בהרבה עצבנות לא מוסברת.

קשיים נוספים כוללים שינויים בהרגלי שינה ואכילה (שיביאו לעלייה או לירידה במשקל), עלייה או ירידה ברמת הפעילות הפיזית – חוסר שקט ותנועה רבה או חוסר תנועה, עייפות, חוסר אנרגיה, קשיי ריכוז וקבלת החלטות, רגשות אשמה, חוסר ערך ומוות (כולל מחשבות אובדניות). 

שכיחות*:

בכל שנה, כ 7 אחוזים מהאוכלוסיה חווים דיכאון ו 11% מהאוכלוסיה הבוגרת מדווחים כי חוו דיכאון בשלב מסויים בחייהם. כרבע מהסובלים מדיכאון וחרדה בארץ דיווחו כי הקשיים החלו בגיל צעיר יותר מ - 25. 

יותר נשים מגברים סובלות מדיכאון בכל העולם ביחס של 3 ל 1.

 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי בדיכאון

כמו בכל טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), המטפל מתאר את מאפייני אבחנת הדיכאון ואת הטיפול בו לפי הגישה, עוזר לבחור מטרות בטיפול ומלמד דרכי התמודדות קוגניטיביות והתנהגותיות.  בדיכאון המרכיב החשוב בתחילת הטיפול הינו מציאת דרך לחזור לעסוק בפעילויות אשר עשויות להעלות את המעורבות ותחושות הסיפוק וההנאה. 

בהתחלה הדיכאון עצמו יפריע, לא יהיה חשק, מוטיבציה או אמונה בדרך, אך בהדרגה ניתן יהיה לפתור קשיים ולראות שינויים.

בחלק הקוגניטיבי, נבדוק את המחשבות והאמונות שיש לנו לגבי עצמינו, אחרים והעתיד, נכיר את הדפוסים המאפיינים אותנו ונבחר דרכי חשיבה המקדמות את המטרות שלנו.  יש מחשבות רבות הבולמות אותנו, הן חלק מהדיכאון, נוצר מעגל בין הדיכאון, חוסר האנרגיה לבין המחשבות וההתנהגויות שלנו. וככל שהדיכאון נמשך לעיתים קשה להאמין שניתן לצאת ממנו.

הטיפול בדיכאון אצל ילדים כולל בדר"כ את ההורים.  לדוגמא, ביחד לומדים דרכים להתמודד עם טריגרים לנפילות במצב רוח בין אם הטריגרים חברתיים או משפחתיים. 

אצל מבוגרים, בודקים את מערך התמיכה והמעורבות בפעילויות משמעותיות והקשיים הרלוונטיים, בריאותיים ואחרים.

בנוסף, יש סוגי דיכאון המתעוררים בתקופות מסוימות, בחגים, בחופשות, יש סוגי דיכאון הקשורים לשינויים הורמונאליים.  בחגים, יש יציאה משגרה, יש ציפיות, אכזבות, קונפליקטים בינאישיים ובדידות. 

אנשים עושים חשבון נפש ולעיתים היאוש מתחיל לצבוע את מצב הרוח. 

*American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 

bottom of page