top of page
ילד פיצוץ לאתר.jpg

ילדי פיצוץ

כולנו מכירים ילדים הרוכשים קריאה, כתיבה וחשבון קצת יותר לאט מבני גילם.  באותו אופן,  ישנם ילדים המתקשים ברכישת מיומנויות ויסות ועמידה בתסכולים. קשיים אלה קשורים ברוב המקרים לגורמים ביולוגים או נוירו-התפתחותיים.

פעמים רבות ילדים המתקשים לשלוט בכעס ו /או משתמשים באלימות כפתרון בעיות ו/או מתקשים לעמוד בתסכולים יתוארו כתינוקות שנטו לבכי, חוסר שקט ובאופן כללי היו בעלי מזג קשה.

 

הקדמה זו חשובה לנו כי ההנחה שלנו בעבודה עם הילדים האלה היא כי האפיזודות המתפוצצות אינן מניפולטיביות, אינן מכוונות למשוך תשומת לב אלא תוצר של לקות למידה בתחומי הגמישות, עמידה בתסכולים ופתרון בעיות.  כלומר, הילדים המתפוצצים אינם בוחרים בהתנהגות הזו, אלא מסיבות ביולוגיות, התפתחותיות וסביבתיות מתקשים ברכישת ויישום מיומנויות ויסות ועמידה בתסכולים.

ד"ר רוס גרין מחבר הספרים 'ילד פיצוץ' ו'ילד דינאמיט' ומחבר מודל הCPS Collaborative Problem) Solving) מתאר מספר מאפיינים נפוצים בקרב ילדים נוקשים-נפיצים:

  1. יכולת מוגבלת במידה מפתיעה לגמישות והסתגלות ואיבוד צלילות מחשבתית במצבים של תסכול קיצוני. מאפיין זה מתבטא בקושי לקבלת הוראות או שינוי תוכניות אשר דורשים כישורי גמישות והסתגלות. במצבי תסכול כאלה הילד מתקשה לחשוב בהגיון, גמישות ולהתאים עצמו לציפיות הסביבה.

  2. סף תסכול נמוך ביותר- נטייה גבוהה לתסכול ותחושה כי הסביבה אינה מבינה אותו.

  3. חוסר יכולת לעמוד בתסכולים- בנוסף לסעיף הקודם, הילד חווה רגשות הקשורים לתסכול בצורה חזקה יותר מהממוצע ומאבד את היכולת להתארגן ולהגיב בצורה מווסתת ואף עלול להגיב בתוקפנות מילולית או גופנית.

  4. חשיבה מסוג שחור או לבן, הצעירים מתקשים לחשוב על מצבים כאפורים, ומנסים להכיל כללים פשטניים במצבים מורכבים.

  5. נוקשות ותגובה לקויה לתסכול למרות מוטיבציה עצמית או חיצונית.

  6. תקריות בלתי צפויות בהן על פניו הכל בסדר ופתאום הוא מתפרק בגלל תסכול שחווה גם אם הטריגר אינו בעל חשיבות גדולה.  לדוגמא, באמצע משחק או נסיעה משפחתית.

  7. התנהגות נוקשה כלפי מספר נושאים- מראה של בגד או תחושה, טעם, ריח, מרקם של אוכל, סדר פעולות.

  8. הנוקשות וקשיי ההתמודדות מוחרפים לעיתים ע"י התנהגויות המתקשרות עם הפרעות אחרות כמו מצבי רוח, קשב וריכוז, אימפולסיביות, חרדה ועוד.

  9. נטייה להתפרקות במצבים של רעב או עייפות.

 

עבודה עם ילדי פיצוץ במרכז שי-רני לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי בשילוב של מודל CPS לפתרון בעיות בשילוב משחקי קופסא:

המטרה שלנו בטיפול היא הבנת הגורמים בבסיס ההתנהגויות המתפוצצות. מכיוון שילדים מתפוצצים הינם קבוצה הטרוגנית הבנה זו חשובה על מנת לקבוע את תהליך ההתערבות.

 

תהליך ההערכה יבחן את מיומנויות הילדים בחמשת מסלולי הכישורים:

  • כישורים ביצועיים

  • כישורים בעיבוד לשוני

  • כיושרי ויסות רגשי

  • כישורי גמישות קוגניטיבית

  • כישורים חברתיים

בעבודה משותפת עם ההורים והילד נלמד יחד מהם הכישורים המעוכבים ונעבור לשלב מימוש מטרות הטיפול.

  1. להפחית באופן דרמטי את תכיפות ומשך הזמן של אפיזודות מתפוצצות

  2. סיוע בקידום הציפיות ללא כפייה אך במאמץ משותף למציאת פתרון מספק לשני הצדדים

  3. הקניית כישורים חסרים בעבודה משותפת עם ההורים, בקליניקה (בסיוע של משחקי קופסא) ובמסגרת החינוכית.

bottom of page